5 tips voor succesvol solliciteren

Iedereen loopt wel eens vast met solliciteren. En waar kun je nou op voorhand op letten?

Ik krijg regelmatig de vraag of ik tips heb voor een succesvolle sollicitatie. En jazeker, dat heb ik ook echt! Daarom gaat deze blog over het praktisch toepassen van een aantal 'handigheidjes' die gegarandeerd een betere sollicitatieprocedure opleveren. Ik spreek enorm veel kandidaten, weet waar bedrijven op letten en op deze manier help ik kandidaten verder!

Tip 1: solliciteer op een rol die echt bij je past

Kandidaten zijn soms nog een beetje zoekend naar wat voor rol precies bij hen past. Het is belangrijk om daar eerst een helder beeld van te hebben, alvorens er gesolliciteerd wordt. Je ziet wel eens sollicitaties voorbij komen, die gewoon niet passend zijn en dat is zonde. Als je als kandidaat goed weet wat je wil en wat bij je past, kun je gericht een vacature zoeken en daarop reageren. Dan is de kans van slagen groter. 

 

Tip 2: Als je niet precies weet wat je wil , ga het gesprek dan aan met een coach!

Als je niet precies weet wat voor een rol er bij je past, waar jouw ambitie ligt en wat jouw sterke punten zijn, ga daar dan vooral eens over in gesprek met een loopbaancoach. Ik spreek wekelijks kandidaten die eens willen sparren over mogelijkheden voor hun in de arbeidsmarkt. Ik help kandidaten om zelf inzicht te krijgen in hun loopbaan en mogelijkheden. Soms heeft een kandidaat net dat duwtje in de juiste richting nodig. Het is ook helemaal niet gek om met een coach te praten hierover, het is juist hip en het betekent dat je aan jezelf en jouw ontwikkeling en toekomst werkt. Dat getuigt van karakter als je het mij vraagt!

 

Tip 3: Als je solliciteert, zorg dan dat je al jouw documenten compleet verstuurt

Heel belangrijk! Zorg dat jouw CV up-to-date is en dat alle informatie daar volledig in verwerkt is. Met de juiste en volledige jaartallen, functie, bedrijfsnaam etc. Ook alle NAW gegevens dienen vermeld te zijn. Daarnaast is het een pré als er een motivatiebrief is opgesteld voor de betreffende functie. Bedrijven vragen daar niet altijd naar, maar het kan je als kandidaat wel net een stapje voor geven in de sollicitatieprocedure. Je geeft daarmee eigenlijk jouw onderscheidende vermogen aan en helpt een bedrijf inzien waarom jij vindt dat er een match is. Daarnaast is het belangrijk om een diploma en cijferlijst bij de hand te hebben, bij sommige bedrijven wordt daar namelijk naar gevraagd. Bekijk een vacature goed en daarin staat ook de gewenste wijze van solliciteren beschreven. Op die manier kun je zien wat je mee kunt sturen.

 

Tip 4: Verdiep je in de vacature, de vacaturehouder en het bedrijf

Als je een interessante vacature ziet, dan kun je je al verdiepen in de vacature zodat je precies weet wat de rol inhoudt. Daarnaast staat er altijd een vacaturehouder in een vacature waarmee het contact gelegd kan worden. Niet iedereen doet dit, maar kijk vooral eens op LinkedIn naar het profiel van deze persoon zodat je weet wat voor persoon je tegenover je hebt. Je kunt zelfs een connectieverzoek of berichtje versturen dat je interesse hebt in de vacature en je een sollicitatie gaat verzenden. Op die manier kom je onder de aandacht bij de vacaturehouder. Daarnaast is het ook goed om goed te weten wat het bedrijf precies doet. Op die manier kun je ervoor zorgen dat jouw sollicitatie (CV en motivatie) echt gericht zijn en onderscheidend zijn. Laat duidelijk zien hoe jij van toegevoegde waarde kunt zijn voor het bedrijf.

 

Tip 5: Zorg dat je op de hoogte blijft van de status 

Als je een sollicitatie hebt verstuurd, dan krijg je meestal een e-mail waarin je bedankt wordt voor jouw sollicitatie en vaak staat er een termijn in waarin er op zijn laatst geantwoord dient te zijn vanuit het bedrijf. Als het erg lang duurt voordat je feedback hebt gekregen dan zou ik gewoon even bellen naar het bedrijf en vragen of jouw sollicitatie al bekeken is. Dat is helemaal niet opdringerig en kan je juist in de picture spelen op dat moment. Je gegevens worden er dan bijgehaald en er wordt meteen gekeken of er een match kan zijn. Dat hoor je dan vaak direct. Antwoord kan zijn: 'Ja Mevrouw, we willen u graag eens uitnodigen voor een kennismaking' of 'Nee Meneer, we hebben ondertussen andere kandidaten geselecteerd om een eerste ronde mee in te gaan'. Dan heb je die informatie in ieder geval! Indien er een afwijzing is, vraag dan altijd goed door naar de reden. Dit kan je namelijk in de volgende sollicitatieprocedure helpen.

 

Dit waren 5 tips om het solliciteren zelf wat soepeler te laten verlopen. Handigheidjes die het solliciteren makkelijker maken. Volgende keer zal ik 5 tips geven voor een succesvol sollicitatiegesprek. Als je wordt uitgenodigd voor een kennismaking aan de hand van bovenstaande tips, dan zijn er ook weer leuke weetjes om de gesprekken zelf goed te laten verlopen.

 

Bedankt weer voor jullie interesse! En tot de volgende blog!